Lajos tanyája

Lajos tanyája

Disznótartás I.

2015. szeptember 09. - Lajos gazda

Régen majd minden háznál tartottak disznót. A család hússzükségletének jelentős részét a télen levágott disznóból fedezték. A disznóvágás szinte ünnepi esemény volt, meghívták a rokonokat, ismerősöket, szomszédokat. Ilyenkor a disznó szinte minden porcikáját felhasználták, az aznap elfogyasztott finom ételek mellett tartósított húskészítményeket, kolbászt, szalámit, szalonnát, sonkát stb. készítettek.

Aki önellátásra rendezkedik be, annak ma is érdemes disznót tartania. Szapora, gyorsan fejlődik, egyszerre nagyobb mennyiségű húshoz jutunk belőle.

A sertést lehet tartani ólban, istállóban nagyobb ráfordítással belterjes módon, és szabad tartásban külterjes módon is. Mivel mi jelenleg ólban tartjuk a disznókat ez a poszt most erről fog szólni.

A hízónak szánt kan malacokat ki kell herélni, mert az ivarérés után kellemetlen ízű lesz a húsuk. Ez minél korábban történik, annál kisebb megrázkódtatást jelent a malacnak. A malacok kb 60 napos korukban érettek arra, hogy elválasszák őket az anyjuktól. Eddigre fejlődik ki a a fogazatuk annyira, hogy a szilárd eleséget megfelelő mennyiségben meg tudják rágni.allomany_016.jpg

Mi ilyen korú fehér hústípusú hibrid malacokból neveltük a hízóinkat. Néhány hétig malactápot kaptak. Utána árpa és kukorica darát amit a sajtkészítésből maradt savóval, és vízzel kevertünk. Ha volt néha konyhai maradék, azt is belekevertük ebbe a moslékba. Mellé még megkapták a kertből kigyomlált libatoppot, és disznóparéjt, és amikor bőven volt, egy-két tököt. Lehet adni takarmányrépát, cukorrépát és a csicsókát is.

Ha a sertéseinket ólban és nem szabad tartásban tartjuk, akkor az etetés mellett még  a ganézásra és az almozásra kell gondot fordítani. El kell távolítani az ólból az ürüléket, és az elhasználódott és szennyezett almot, amit friss alommal pótolunk. Almozásra legjobb a búzaszalma. Mi szükségből néha szénával is almoztunk. A disznók csócsálják az almot, szénát hamarabb szétrágták. A disznók egy helyre szeretnek üríteni. Általában oda, ami a legnedvesebb része az ólnak. Ha az ember ügyes, úgy szoktathatja őket hogy ez ne az almozott részen legyen. Sokkal egyszerűbb a takarítás és kevesebb szalma fogy.

Megfelelő gondozás mellett a mostani modern húsfajták 7-10 hónapos korra elérik a 90-120 kg-os vágósúlyt, ezeket ekkor szokták vágni. A régebbi lassabb fejlődésű fajtákat, mint pl. a cornwall megéri nagyobb súlyra hizlalni.

allomany_012.jpg

Később majd írok a külterjes tartásról is, mert ha meglennének a feltételei, azt preferálnám.  Természetesen lesz majd disznóvágás, feldolgozás poszt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lajostanyaja.blog.hu/api/trackback/id/tr187773148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása