Lajos tanyája

Lajos tanyája

Gyöngyös

2015. szeptember 13. - Lajos gazda

A gyöngyös vagy gyöngytyúk eredeti élőhelye Közép- és Nyugat Afrika. Félvad természetével, jó élelemkereső képességével kiválóan alkalmas, a tanya körüli tartásra. Húsa finom, hasonlít a fácán húsára. Tojása kisméretű és jóval vastagabb héjú mint a tyúktojás. A parlagi változat 60-80 tojást rak. Van tojástermelésre szelektált változata is, ami ketreces tartásban 170-200 db tojást is tojik egy évben.

gyongy4.jpg

Idén két tyúkunk kotlott meg, alájuk ajándékba kapott gyöngyös tojásokat tettünk. Ebben a finom húsa mellett az is motivált, hogy azt hallottam összeszedik a kullancsokat is. Azt remélem így megvédhetjük magunkat és a jószágainkat a kullancsoktól. A módszer sikerességéről majd később tudósítok. Azt is hallottam, hogy rikácsolása elriasztja a patkányokat, de ezt ismerőseim akik már tartanak nem erősítették meg.

A tyúkanyók, annak rendje és módja szerint 28 nap alatt a tojások nagy részét kikeltették. Az egyik alatt 13 a másik alatt 14 kelt ki. Amikor a tyúk naposcsibéket rendeltük az eladó ajánlott nagyobb testű Essor gyöngytúkhibridet. Gondoltuk, kipróbáljuk rendeltünk abból is 10 db-ot. Eredetileg akkor kellett volna értük menni, amikor az első kotlós kikeltette a csibéit, és mi az Essorokat is alá akartuk tenni. Abból a kelésből azonban nem jutott, így két héttel később jutottunk a csibékhez. Ekkor már nem mertük őket összeereszteni, így egy ládában neveltük őket, ami nem volt messze a kotlós ládájától. Azt tapasztaltuk, hogy az Essor csibék is "beszélgettek" a kotlóssal. Amikor eljött az idő, hogy az udvarra engedjük a két társaságot, a csibék pillanatok alatt összeálltak egy bandába és az újak is követték a kotlóst.gyongy2.jpg

A csibék nálunk indítótápot, később vegyes darát kaptak. A már nagyobb madarak takarmányozásnál ki kell használni a jó élelemkereső képességüket, csak kiegészítéskén kell némi szemestakarmányt adni. A baromfiudvar 150 cm-es kerítését már simán átrepülik és elég nagy területet bejárnak. Este be kell őket hajtani, mert befelé már nem jut eszükbe a repülés, a kerítés mentén mászkálnak fel-le és próbálnának bemenni.gyongy1.jpg

gyongy3.jpg

gyongy5.jpg

gyongy6.jpg

Akinek van olyan nagy területe, ahol nyugodtan mászkálhatnak szabadon, és a hangjukat is kibírja, annak mindenképpen javaslom a gyöngytyúktartást, mert kevés munkával juthat finom húshoz, és közben a gyöngyösök egy csomó kártevő rovartól is megszabadítják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lajostanyaja.blog.hu/api/trackback/id/tr957777804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása